23 Mar

Rukovanje – neverbalna komunikacija kod žena

Rukovanje – neverbalna komunikacija kod žena

Rukovanje – neverbalna komunikacija kod zena

 

Iako decenijama unazad žene čine veliki deo radnika po različitim kompanijama, bliska komunikacija, kao i način ophođenja između dva pola i dalje je, za veliki broj ljudi,  pomalo nejasno područje. Cilj je naći pravu meru između uvažavanja žena kao drugog pola i pokazivanja da, kada je reč o poslovnim dogovorima, to ne pravi nikakvu razliku u odnosu i donošenju odluka. U ovom tekstu bavićemo se samim početkom komunikacije – rukovanjem.

 

Jednu stvar je potrebno istaći na samom početku: žene koje u ozbiljnom biznisu emituju ženstvene signale gube na verodostojnosti. Ovo se odnosi i na rukovanje. Loša tehnika rukovanja ume da poremeti prvi susret između muškarca i žene.

žensko rukovanje

Jedna studija pokazala je da su u određenim društvenim okolnostima, žene sklone da se “mlako” rukuju s muškarcem, kako bi naglasile svoju ženstvenost, koja se zapravo tumači kao potčinjenost. U poslovnom kontekstu, ovakav pristup može da ostavi veoma pogrešan utisak, zato što povećava mogucnost da muški poslovni partneri preusmere pažnju na njene ženske osobine i da se izgubi fokus sa posla. Žene koje na poslovnim sastancima insistiraju pre svega na svojoj ženstvenosti ne bivaju ozbiljno shvaćene od strana ostalih poslovnih žena i muškaraca, uprkos činjenici da je danas moderno ili politički korektno reći da smo svi isti.

 

Ovo naravno ne aludira na potrebu da se žene ponašaju muškobanjasto pri ovakvim susretima, već jednostavno da izbegavaju naglašavanje ženstvenosti kroz kratke suknje, visoke potpetice ili nedovoljno jak stisak ruke. Čvršći stisak ruke prilikom rukovanja predstavlja dobar poslovni potez za ženu, pogotovo kad se rukuju s muškarcima.

 

U Definitivnom vodiču kroz govor tela Alan Piz navodi sledeću situaciju:

“U odraslom dobu, ovo može da dovede do neprijatnih situacija onda kad muškarac prvi pruži ruku, u nameri da se rukuju, ali je žena ne primeti – jer je u prvim trenucima sklona da se više usredsredi na njegovo lice.

Osećajući se glupo s rukom koja tako visi u vazduhu, muškarac je povlači, nadajući se da je

ona nije primetila, međutim, ona upravo tada poseže za njegovom rukom i takođe ostaje s

rukom koja landara u prazno. Potom on ponovo pruža ruku, a rezultat je bezoblična masa

isprepletanih prstiju koja liči na dve nestrpljive lignje u ljubavnom zagrljaju.

Ako vam se ovo ikad desi, uzmite svojom levom rukom desnu ruku druge osobe, položite je

pravilno u svoju desnu ruku i s osmehom recite: “Hajde da pokušamo još jednom!” Tako

nešto može izuzetno da poveća vašu verodostojnost u očima druge osobe, zato što pokazuje da

vam je dovoljno stalo da je upoznate da želite da se valjano rukujete s njom.“

rukovanje kod žena

Kada su poslovne žene u pitanju, unapred davanje znaka da nameravate da se rukujete, da ih ne biste uhvatili nespremne, predstavlja dobru strategiju. Pružite ruku što je moguće pre, kako biste jasno pokazali svoju nameru da se rukujete, i izbećićete bilo kakav nesporazum.

 

Zaključak koji bi mogao da se izvuče je da žene koje imaju čvršći stisak ruke deluju samouverenije i otvorenije prema novim idejama, da su osobe širih shvatanja i da generalno ostavljaju bolji prvi utisak na svoje sagovornike.

 

Aleksandar Pejčić