01 Nov

Građenje emocionalne stabilnosti – Korektivno emocionalno iskustvo

Svi imamo događaje u prošlosti za koje bismo voleli da se nikada nisu dogodili. Ostavili su posledice sa kojima se možda i dan-danas borimo. Prošlost ne možemo promeniti, ali da li postoji nešto što ipak možemo učiniti? 

Ideja vežbe Korektivno emocionalno iskustvo je da nas suoči ponovo sa nemilim događajem, ali uz izmenjen ishod, po nas povoljan. Ovim putem promenićemo perspektivu (ona je već donekle drugačija, pošto ste vi drugačiji zbog vremena koje je proteklo) i nastaviti život bez preispitivanja i krivljenja ili nepotrebnog preuzimanja veće odgovornosti nego što nam pripada. 


Proces vežbe se svodi na sećanje nekog bolnog iskustva, nečega što nas je posebno povredilo i pismeni opis tog iskustva, uz sve zamerke i žalosti koje smo doživeli.  Potom bi trebalo napisati tu istu priču u sadašnjem vremenu, ali na onaj način na koji bismo mi želeli da se ona odigrala. Na taj način ćemo, kroz suočavanje s prošlim povredama i kreiranjem novog scenarija, moći lakše da raskrstimo s povredama koje su nam se dogodile.

Pisanjem željenog ishoda mi, na izvestan način, imaginativno popravljamo ono što je pošlo naopako, mirimo se s tim, opraštamo i spremni smo da prebolimo razočaranja. Ponekada je ljudima potrebno da više puta ponove ovu vežbu, ali samo pisanje je oslobađajuće. Pomaže nam da se suočimo s problemom, da ga osmislimo na novi način, damo mu u našem iskustvu novo značenje i dođemo do mira u vezi s njim.

Ovakve vežbe nas menjaju jer iskustvom sebe kao osobe koja je uspela da adekvatno razreši negativna iskustva svog odrastanja, da svoja loša iskustva iz prethodnih veza ne prenosi u novu vezu, sebe ćemo bolje upoznati, prihvatiti i zavoleti takve kakvi jesmo.

  • Setite se neke epizode na koju se vraćate – vezane za ožalošćenost, bes, povređenost, tugu, ljubomoru… s idejama („da sam samo uradio/la ili reka/la to i to, znao/la više…“)
  • Napismeno opišite događaj u formi kratke priče – u sadašnjem vremenu i iz vašeg ugla. 
  • Setite se svega, što tačnije, opišite to u formi dijaloga.
  • Sada ponovo opišite istu priču onako kako biste voleli da se dogodila.
  • Suprotstavite se svom progonitelju ili se osvetite svom mučitelju, ili volite osobu koju ste zapostavili – kako god želite.
  • Stvorite novi dijalog.
  • Pribeležite svoja osećanja.
  • Izmislite svoje razrešenje i kraj.

Za kraj možemo parafrazirati Irvina Jaloma koji poručuje: Pre ili kasnije, moraćete da odustanete od ideje da možete promeniti prošlost. 

Aleksandar Pejčić