31 Oct

Građenje optimizma i zahvalnosti – 3 dobre stvari

U pozitivnoj psihologiji vežba 3 dobre stvari jedna je od najšire prepoznatljivih. Ono što ona čini je da povećava količinu pozitivnih emocija koje osećamo, ujedno smanjujući količinu negativnih. Povećava nam sveukupno životno zadovoljstvo i pomaže nam da steknemo pozitivnu perspektivu. Takođe, dokazano je da nam pomaže zdravstveno i olakšava nam nošenje sa životnim teškoćama. U skladu sa svim ovim, daje nam krila za postizanje ciljeva.

Zašto ova vežba daje rezultate? Mi imamo prirodan fokus na ono što ne valja u svakodnevnom životu, uz često analiziranje iznova i iznova događaja koji su se odigrali. Brzo primetimo i najmanji problem, a ipak retko provodimo vreme u razmišljanju o dobrim stvarima. Ono što nam donosi osmeh ili lep osećaj prečesto je zaboravljeno ili čak i potpuno neprimećeno. 


Ova vežba uključuje svesno provođenje nekoliko minuta svakoga dana fokusirani na neke dobre stvari, lepe događaje koji su nam se dogodili toga dana. Radeći ovo, počinjemo da primećujemo šta je bilo dobro, a šta loše u svakome danu koji proživimo. Čak i kada je dan loš, nekoliko dobrih stvari će se u njemu naći, makoliko male bile.

  • Svake noći  pre nego što legnete u krevet, prođite u  mislima kroz ceo dan i setite se tri lepe stvari koje su se dogodile: neke koje su prosto dobro prošle, u kojima ste uživali ili na kojima ste zahvalni. One mogu biti od male važnosti za vas (pojeli ste nešto jako ukusno ili vam se neko osmehnuo u prolazu) ili od velike. Primetićete da će to prilično varirati od dana do dana. Ovaj prvi korak vežbajte svako veče za početak.
  • Zapišite ih – veoma važan deo vežbe. Pripremite posebnu svesku samo za ovu namenu ili iskoristite kompjuter.
  • Razmišljajte o razlozima vašeg izbora stvari – za svaku stvar na kojoj ste zahvalni, zapišite i razlog iz kojeg se dogodila i zašto ona čini da se dobro osećate.
  • Proučite ono što ste zapisivali – nakon nedelju dana, pročitajte ono što ste dotad zapisali. Kako se osećate kada gledate u sve te dobre stvari? Da li primećujete neku posebnu karakteristiku tih stvari?
  • Nastavite sa vežbom – pokušajte da istrajete barem još nekoliko nedelja. Mnogim ljudima ovo postane večernja navika. Nakon nekog vremena, možete osetiti da ne morate da je radite svako veče, tri puta nedeljno ili čak jedanput nedeljno može da vam bude sasvim dovoljno. Takođe, osetićete da više cenite i obraćate pažnju na lepe stvari kada se dogode.

Na sličan način na koji će nas fokusiranje na negativno činiti ogorčenijom, pesimističnijom osobom, isto tako obraćanje pažnje na one stvari koje nisu morale, a dobro su prošle, stvara nam utisak da svakodnevni život ipak ide u dobrom smeru. Na duže staze, steći ćemo kompletniji uvid u to šta nam se dešava tokom dana i biti svesniji  svojih navika.


Još jednu stvar treba napomenuti na kraju: kada nakon čestog ponavljanja, počnemo da se osećamo pozitivnije i više pomireni sa svojim životom, shvatićemo još jednu stvar: promenu smo napravili mi sami. Niko nam sa strane ništa nije dao, izgradili smo svoj nov pogled na svet i to smo učinili sami. Ovaj deo ume da baci potpuno novo svetlo na ceo naš odnos prema životu. I da deluje motivišuće da nastavimo da sami sebe činimo zadovoljnijim.