Kako poboljšati odnose sa drugima

Kako poboljšati odnose s drugima

Radionica “Kako poboljšati odnose s drugima” je spoj teorije afektivnog vezivanja koja nas uči da prepoznajemo ljude koji su sigurno emocionalno vezani u detinjstvu i, samim tim, sposobni za ostvarenje i održavanje dobrih međuljudskih odnosa, i tri tipa obrazaca nesigurne emocionalne vezanosti (anksiozni, izbegavajući i dezorganizovani).

Na osnovu ovih tipova, možemo razumeti načine na koje ljudima ne polazi za rukom da ostvare dobre odnose, razloge iz kojima im nedostaju sposobnosti dobre socijalizacije, kao i smernice kako da ih poprave.

Kroz vežbu „korektivno emocionalno iskustvo“ učićemo kako da popravimo rana razočaranja, povrede, oprostimo, prevaziđemo neprijatna osećanja u kojima smo dugo zaglavljeni i nastavimo sa svojim životom.

U poslednjem delu radionice, bavićemo se dobro poznatim konceptima Dejla Karnegija koji je jedan od najpoznatijih autora koji se bavio načinima za unapređenje međuljudskih odnosa i interpersonalnih veština.  Jedan od njegovih bestselera Kako steći prijatelje i uticati na ljude“ je i dalje među najpopularnijim priručnicima za ostvarenje dobrih veza – čije principe možemo preneti na poslovne, prijateljske i ljubavne odnose s drugima. Pioniri pozitivne psihologije Seligman i Dejner, isticali su da je sreća u najužem smislu zavisna od snažne povezanosti s porodicom i prijateljima i od vremena provedenog s njima.

Nakon raščišćavanja negativnih emocija koje nas drže zarobljenima još iz ranih dana, prelazimo na jasne smernice za uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa u sadašnjosti.

Naučićemo kako da se zaista povežemo s ljudima, kako da im se dopadnemo, da na jasan način izražavamo svoje želje, da na posvećen način čujemo i razumemo druge ljude, kao i mnoge druge principe za ostvarenje i održanje dobrih međuljudskih odnosa.

Radionica je namenjena svima koji žele da prevaziđu rana razočaranja i nauče da ostvaruju dobre odnose s drugima

Autor i voditelj radionice: Aleksandar Pejčić, sertifikovani OLI lajf kouč i praktičar kursa The Science of Happiness