Šta je prokrastinacija? Posetite našu radionicu i završite sve obaveze.

Radionica “Prokrastinacija”

Radionica “Prokrastinacija” je life coaching i pozitivno-psihološka interaktivna radionica koja se održava tokom cele godine. Prokrastinacija znači odlaganje ili odgađanje nečeg neprijatnog do izvesnog vremena u budućnosti.

Prokrastinacija je simptom izbegavanja i kratkoročnog hedonizma. Ona podrazumeva filozofiju “što možeš danas, ostavi za sutra”, praćenu iracionalnom idejom da će odložene obaveze sutradan biti manje neprijatne. Prokrastinacija je samozavaravanje. Može biti posledica neusvojenih radnih navika, ali i psiholoških problema koji su doveli do toga da se radne navike ne usvoje. Prokrastinacija nije samo posledica psiholoških problema, već stvara i nove probleme. Osećaj anksioznnosti, krivice, beznađa, česti su pratioci odlaganja. Ako je prokrastinacija hronična i neumerena, ona može dovesti i do kliničke depresije.

Da bismo izbegli negativne efekte neumerenog odlaganja, organizovali smo radionicu “Prokrastinacija”. Ona je kratka, fokusirana i namenjena svima koji prekomerno odlažu. U zavisnosti od uzrasta, radi se grupno, s odraslim osobama i adolescentima ili, ukoliko odlažu deca nižeg uzrasta, radi se interaktivno s roditeljima i decom.

U iskustvenoj radionici “Prokrastinacija”, fokusiramo se na učenje radnih navika i prevazilaženje ukorenjenih i automatskih mehanizama za odlaganjem. Prokrastinacija je predstavljena kao životni problem, a ne poremećaj. Stoga je rečnik i radioničarski pristup prilagođen svima, bez obzira na uzrast i stepen obrazovanja.

Radionica “Prokrastinacija” obuhvata:

  1. objašnjanje načina na koji prokrastiniramo (upoznavanje s mislima i samosabotirajućim posledicama iracionalnih misli koje dovode do odlaganja)
  2. prepoznavanje ličnog misaonog stila koji dovodi do odlaganja
  3. učenje zadataka i veština za prevazilaženje pasivnog životnog stila
  4. usvajanje i vežbanje aktivnog pristupa, takozvanog “uradi odmah” principa
  5. vežbanje planiranja i otklanjanje odbojnosti prema pravljenju planova
  6. učenje veština i tehnika za prevazilaženje anksioznosti i krivice
  7. vežbanje istraživačkog stava, podsticanje radoznalosti
  8. učenje prioretitima i načinima postavljanja ličnih prioriteta
  9. vežbanje volje i jačanje inicijative
  10. vežba za održavanje motivisanosti i pozitivnog, racionalnog misaonog stila

Radionica “Prokrastinacija” obuhvata odlaganja u ličnoj, đačkoj, profesionalnoj, poslovnoj, zdravstvenoj i partnerskoj sferi. prokrastinacijaStoga se i organizuje u zavisnosti od uzrasta i ključne vrste odlaganja polaznika.

Radionica “Prokrastinacija” je trening za otklanjanje negativnih navika i usvajanje pozitivnog životnog stila. Bazirana je na principima REBT-a, pozitivne psihologije, učenja Martina Seligmana i O.L.I. psihodinamskog life coaching-a. Dakle, predstavlja sveobuhvatan, dubinski pristup odlaganju, uz integraciju različitih pravaca, s akcentom na pozitivnoj psihologiji.

Trening je sastavljen od individualnih i grupnih vežbi, domaćih zadataka, evaluacije uspeha i fidbeka od life coach-a i grupe.

Uvodna radionica “Prokrastinacija” je dvodnevni trening. Traje dvanaest sati, nakon čega se mogu formirati iskustvene grupe za lični rad.

Polaznici dobijaju radne sveske, prezentacije s radionice i potvrdu o učešću.

Trening je pisan u saradnji s kliničkim psiholozima i psihoterapeutima.

Voditelji treninga su life coach-evi, psiholozi i psihoterapeuti.

Autor: Aleksandar Pejčić