18 Apr

Vežba za javni nastup

Vežba za javni nastup

Javni nastup je usko povezan s prevazilaženjem stida, frustracija, niskog samopoštovanja i anksioznosti.

Deca uglavnom ne žele javno da prezentuju jer se plaše da će biti ismejana, nedovoljno prihvaćena, čak odbačena, da neće uspeti lepo da se izraze i da će ih drugari zadirkivati.

Vežbanje javnog nastupa u ranim danima dovodi do otklanjanja već nastalih problema vezanih za osećaj niže vrednosti, nekompetentnosti i stidljivosti (ukoliko ih ima) i baza je sigurnosti za zdrav razvoj samopoštovanja, odlučnosti i asertivnosti.

Ova radionica podstiče menadžerske sposobnosti kod dece (veštine komunikacije, ličnog i odlučnog obraćanja široj javnosti, nošenje s mogućim neprijatnim pitanjima, nalaženje adekvatnog odgovora u odnosu na svako moguće neprijatno pitanje, učenje diplomatskom načinu govora, kao i učenje rešavanja konflikata na licu mesta).

vežba za javni nastupKada deca ove veštine provežbaju i savladaju u osnovnoj školi, one postaju integralni deo njihove ličnosti i spremna su da ih koriste tokom celog života.

Istraživanja su pokazala da su strah od javnog nastupa i simptomi koji su s njim povezani (socijalne fobije, napadi panike, anksioznost, hronični stid, izbegavajuće ponašanje, osećaj niže vrednosti…) jedni od osnovnih prepreka u razvoju volje i inicijative, kako u privatnoj tako i u poslovnoj sferi. Istraživanja, takođe, pokazuju da ljudi koji imaju strahove od kontakta i prezentacije teže nalaze posao i kasnije stupaju u intimne veze i brakove.

Vežba za javni nastup pomaže prevazilaženju raznoraznih psiholoških problema

Budući da je moja koučing orijentacija psihodinamskog modaliteta, savladavanje javnog nastupa ne svodi se samo na učenje veština, već i na razumevanje kako je do problema došlo i razumevanje dinamike prevazilaženja prepreka i jačanja volje i inicijativnosti.

Piše: Aleksandar Pejčić